Wieprzyk dla koneserów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Coś dla wymagających. Bogactwo smaków, kruche, rozpadające się w ustach mięso nasączone winem zadowoli najwybredniejszych.

Wieprzyk dla koneserów

Składniki:

Wieprzyk dla koneserów

 

 

Sposób przygotowania:

Wieprzyk dla koneserów
Polędwicę myjemy, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy dwa ząbki czosnku, sól, trzy łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu i suszonej mięty, dwie łyżki miodu i musztardy francuskiej. Zalewamy wszystko winem tak, aby pokryło mięso i odstawiamy na około 2 godziny. Rozgrzewamy patelnię grillową, wyjmujemy mięso z marynaty kładziemy kawałki na patelnię, opiekamy po około 7 minut z każdej strony. Jeżeli nie macie patelni grillowej włączcie piekarnik na 150 stopni i pieczecie około 30 min. Jeżeli nie zapłaciliście rachunku za prąd, albo nie macie również piekarnika możecie ugotować(20 minut) mięso w marynacie dodając uprzednio szklankę wina do niej. Puree z batatów będzie doskonałym uzupełnieniem, ewentualnie zgodzę się na szparagi.