Sposób przygotowania:
Wieprzyk dla koneserów
Polędwicę myjemy, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy dwa ząbki czosnku, sól, trzy łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu i suszonej mięty, dwie łyżki miodu i musztardy francuskiej. Zalewamy wszystko winem tak, aby pokryło mięso i odstawiamy na około 2 godziny. Rozgrzewamy patelnię grillową, wyjmujemy mięso z marynaty kładziemy kawałki na patelnię, opiekamy po około 7 minut z każdej strony. Jeżeli nie macie patelni grillowej włączcie piekarnik na 150 stopni i pieczecie około 30 min. Jeżeli nie zapłaciliście rachunku za prąd, albo nie macie również piekarnika możecie ugotować(20 minut) mięso w marynacie dodając uprzednio szklankę wina do niej. Puree z batatów będzie doskonałym uzupełnieniem, ewentualnie zgodzę się na szparagi.
robertjankopp