kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Wieżowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wieżowiec to maja fantazja popołudniowa.

Wieżowiec

Składniki:

Wieżowiec

 

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 op. bitej śmietany
  • 200 ml mleka pełnego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/5 szkl wrzątku
  • 1/2 galaretk wiśniowej

 

 

Sposób przygotowania:

Wieżowiec
Jajka ubij z cukrami, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, posiekane orzechy a na koniec olej. Przelej do podłużnej blaszki i upiec. Po upieczenie przestudź i przekrój na dwie części. Z górnej części ciasta wykrawaj kieliszkiem kółka i odłóż te słupki. 1/2 galaretki sporządź w szklance wody. Żelatynę rozmieszaj z wrzątkiem. Bitą śmietanę ubij z chłodnym mlekiem, a następnie z żelatyną. Na dolną cżęść ciasta wyłóż krem z bitej śmietany. Przykryj drugą częścią. W dołki wlej tężejącą galaretkę. Na galaretce ustaw odłożone słupki z ciasta. Posyp cukrem pudrem wieżyczki.
Smacznego!:-)

Tagi:

jajko jajka