Sposób przygotowania:
Wieżyczki z pastą śledziową z warzywami i kiełkamiETAP 1:
Śledzia wyjąć z zalewy. Osuszyć i w miarę możliwości obrać ze skóry. Posiekać drobniutko. Przełożyć do miski.
ETAP 2:
Cebulę i rzodkiewkę również drobno posiekać. Kiełki i koperek poszatkować. Dodać do miski, wraz z warzywami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem teryiaki. Wymieszać. Skosztować, jeśli pasta jest zbyt kwaśna lub goryczkowa dodać odrobinę miodu i całość po raz ostatni wymieszać.
ETAP 3:
Chleb pokroić na cienkie kromki. Foremką w kształcie kwiatu lub gwiazdy wykroić kształty ( pozostały chleb zamrozić i dodawać do zagęszczenia sosu lub jako kruszonkę do zapiekanki).
ETAP 4:
Na pierwszy kawałek chleba nałożyć sporą ilość pasty, nałożyć kolejną kromkę, którą również posmarować pastą. Jedna wieżyczka powinna składać się z trzech kromek, każda posmarowana pastą. Dla stabilności wieżyczki warto wbić wykałaczkę. Schłodzić około 20-30 minut w lodówce przed podaniem. Smacznego!