monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Wieżyczki z pastą śledziową z warzywami i kiełkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puk, puk już tylko dwa dni do wielkiej zabawy:) macie już pomysł na przekąski, jakie zaserwujecie gościom? Jeśli nie, zapraszam na urocze i pyszne wieżyczki z pastą śledziową. Taka przystawka sprawdzi się podczas karnawału i każdego przyjęcia.

Wieżyczki z pastą śledziową z warzywami i kiełkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieżyczki z pastą śledziową z warzywami i kiełkami

 

  • 150 g śledzia z zalewy octowej
  • 4 rzodkiewki-45 g
  • ½ czerwonej cebuli –małej
  • 2 łyżki kiełków słonecznika
  • 2 łyżki koperku
  • 1 łyżeczka sosu teryaki
  • ½ łyżeczki miodu
  • Sól, pieprz do smaku
  • Chleb razowy

Sposób przygotowania:

Wieżyczki z pastą śledziową z warzywami i kiełkami

ETAP 1:

Wieżyczki z pastą śledziową z warzywami i kiełkami
sprawionego śledzia drobno posiekać i dać do miski

Śledzia wyjąć z zalewy. Osuszyć i w miarę możliwości obrać ze skóry. Posiekać drobniutko. Przełożyć do miski.

ETAP 2:

Wieżyczki z pastą śledziową z warzywami i kiełkami
do śledzi dodać rozdrobnione warzywa i wymieszać

Cebulę i rzodkiewkę również drobno posiekać. Kiełki i koperek poszatkować. Dodać do miski, wraz z warzywami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem teryiaki. Wymieszać. Skosztować, jeśli pasta jest zbyt kwaśna lub goryczkowa dodać odrobinę miodu i całość po raz ostatni wymieszać.

ETAP 3:

Wieżyczki z pastą śledziową z warzywami i kiełkami
chleb wyciąć w zabawne kształty

Chleb pokroić na cienkie kromki. Foremką w kształcie kwiatu lub gwiazdy wykroić kształty ( pozostały chleb zamrozić i dodawać do zagęszczenia sosu lub jako kruszonkę do zapiekanki).

ETAP 4:

Wieżyczki z pastą śledziową z warzywami i kiełkami
kromki chlebka smarować pastą i układać jedna na drugiej

Na pierwszy kawałek chleba nałożyć sporą ilość pasty, nałożyć kolejną kromkę, którą również posmarować pastą. Jedna wieżyczka powinna składać się z trzech kromek, każda posmarowana pastą. Dla stabilności wieżyczki warto wbić wykałaczkę. Schłodzić około 20-30 minut w lodówce przed podaniem. Smacznego!