jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Pełnoziarniste kanapeczki śledziowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kanapeczki z pasty śledziowej na pieczywie pełnoziarnistym pięknie zaprezentują się na Twoim świątecznym stole!

Pełnoziarniste kanapeczki śledziowe. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pełnoziarniste kanapeczki śledziowe.

 

  • 1 chleb tostowy pełnoziarnisty
  • 500g filetów śledziowych w oleju
  • 150 g masła
  • 4 łyżki oliwy ekstra
  • pół szklanki małych pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki oliwek
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 szklanki startych orzechów włoskich
  • koperek do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste kanapeczki śledziowe.
Płaty śledziowe moczymy, jeśli jest taka potrzeba, skrapiamy sokiem z cytryny. Z chleba wycinamy foremkami do pierników różne kształty (najlepiej trzy rodzaje: serca, gwiazdki,księżyce) w parzystych ilościach . Liczymy ile jest par i tyle wycinamy paseczków do dekoracji z płatów śledziowych. Resztę śledzi siekamy drobno. Miękkie masło miksujemy z oliwą. Dodajemy posiekane śledzie, mieszamy, doprawiamy pieprzem cytrynowym.Dzielimy pastę na 3 części. Do jednej dodajemy posiekane śliwki (część zostawiamy do dekoracji), do drugiej dodajemy posiekane oliwki (część zostawiamy do dekoracji), do trzeciej posiekane pomidory koktajlowe lub suszone, jeśli nie masz świeżych (część zostawiamy do dekoracji).Bierzemy po dwa księżyce, przekładamy je pastą śledziową z śliwkami, smarujemy brzegi - osypujemy orzechami. Na górę nakładamy kleks z pasty, z paska śledziowego robimy oczko i napełniamy je siekanymi śliwkami. Dekorujemy listkiem kopru. Tak samo postępujemy z pozostałymi kanapkami (serca przekładamy pastą z oliwkami, gwiazdki - pastą z pomidorami) do wyczerpania składników.
Pełnoziarniste kanapeczki śledziowe.
Do jednej części pasty dodajemy posiekane oliwki
Pełnoziarniste kanapeczki śledziowe.
Do drugiej części pasty dodajemy posiekane śliwki

Tagi:

śliwki chleb