Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste kanapeczki śledziowe.
Płaty śledziowe moczymy, jeśli jest taka potrzeba, skrapiamy sokiem z cytryny. Z chleba wycinamy foremkami do pierników różne kształty (najlepiej trzy rodzaje: serca, gwiazdki,księżyce) w parzystych ilościach . Liczymy ile jest par i tyle wycinamy paseczków do dekoracji z płatów śledziowych. Resztę śledzi siekamy drobno. Miękkie masło miksujemy z oliwą. Dodajemy posiekane śledzie, mieszamy, doprawiamy pieprzem cytrynowym.Dzielimy pastę na 3 części. Do jednej dodajemy posiekane śliwki (część zostawiamy do dekoracji), do drugiej dodajemy posiekane oliwki (część zostawiamy do dekoracji), do trzeciej posiekane pomidory koktajlowe lub suszone, jeśli nie masz świeżych (część zostawiamy do dekoracji).Bierzemy po dwa księżyce, przekładamy je pastą śledziową z śliwkami, smarujemy brzegi - osypujemy orzechami. Na górę nakładamy kleks z pasty, z paska śledziowego robimy oczko i napełniamy je siekanymi śliwkami. Dekorujemy listkiem kopru. Tak samo postępujemy z pozostałymi kanapkami (serca przekładamy pastą z oliwkami, gwiazdki - pastą z pomidorami) do wyczerpania składników.