Sposób przygotowania:
Wigilijna kasza jaglanaETAP 1
Bakalie kroimy na mniejsze części (żurawina i rodzynki może pozostać w całości). Mieszamy je ze sobą.
ETAP 2
W garnku podgrzewamy wodę. Dodajemy do niej sól, cynamon, kardamon oraz masło.
ETAP 3
Gdy tłuszcz się rozpuści a woda będzie się gotować wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy ją na małym ogniu.
ETAP 4
W połowie gotowania dodajemy bakalie. Całość gotujemy do momentu jak kasza wchłonie wodę. Pod koniec danie doprawiamy do smaku miodem.
ETAP 5
„Zgrabną”-nie za dużą, nie za małą filiżankę smarujemy w środku delikatnie tłuszczem. Napełniamy ją kaszą i sprawnym ruchem odwracamy na przygotowane talerze. Czynność powtarzamy to momentu wykorzystania całej ugotowanej kaszy. W ten sposób nadajemy jej ładny kształt.
redakcja
jaga85
Dziękuję:)
weronikaS