msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Wigilijna zupa grzybowa.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bez tej zupy nie ma u mnie Wigilii.Jest to pierwsze danie na wieczerzy.

Wigilijna zupa grzybowa.

Składniki:

Wigilijna zupa grzybowa.

 

  • 5 garści prawdziwków suszonych
  • 12,5 dag masła prawdziwego
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka przyprawy typu vegeta
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki mąki pszennej (płaskie)
  • natka pietruszki
  • sól,pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijna zupa grzybowa.
Grzyby namoczyć w 3 litrach wody.Ugotować w tej samej wodzie do miękkości z vegetą i listkiem laurowym ok.30 minut,przecedzając wcześniej, by usunąć ew. zanieczyszczenie z grzybów.
Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na rozpuszczonym maśle , zasypać mąką i dobrze rozmieszać.Wlać trochę wywaru z grzybów, zagotować i całość wlać do prawdziwków.Mieszając co jakiś czas chwilę pogotować.Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z grubym makaronem i posypaną natką pietruszki.