Sposób przygotowania:
Wigilijna zupa grzybowa.
Grzyby namoczyć w 3 litrach wody.Ugotować w tej samej wodzie do miękkości z vegetą i listkiem laurowym ok.30 minut,przecedzając wcześniej, by usunąć ew. zanieczyszczenie z grzybów.
Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na rozpuszczonym maśle , zasypać mąką i dobrze rozmieszać.Wlać trochę wywaru z grzybów, zagotować i całość wlać do prawdziwków.Mieszając co jakiś czas chwilę pogotować.Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z grubym makaronem i posypaną natką pietruszki.
Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na rozpuszczonym maśle , zasypać mąką i dobrze rozmieszać.Wlać trochę wywaru z grzybów, zagotować i całość wlać do prawdziwków.Mieszając co jakiś czas chwilę pogotować.Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z grubym makaronem i posypaną natką pietruszki.
Sarenka