Sposób przygotowania:
Wigilijne knedle na słodko
CIASTO: Mąkę wykładamy na stolnicę. Dokładamy do niej jajko, ziemniaki oraz sól. Energicznie zagniatamy ciasto. Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5-0,7 cm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła. Na każde koło wykładamy porcje makowego nadzienia. Zawijamy boki do góry i sklejamy je. Formujemy knedle. Miedzy czasie zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól oraz odrobinę oleju. Do tak przygotowanej, gotującej wrzucamy knedle. Gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Gotowe wyjmujemy, delikatnie przelewamy wodą. Porcjujemy na talerze. Knedle przed podaniem polewamy orzechowo-miodową polewą (omastą). MAK: Mak sparzamy. Ostygnięty mielimy 2 razy. Orzechy siekamy na mniejsze części, śliwki i daktyle kroimy w kostkę, rodzynki i żurawinę pozostawiamy w całości. Do zmielonego maku dodajemy przygotowane bakalie. Na koniec wlewamy miód i dodajemy bułkę tartą. Całość miksujemy. Ewentualnie na koniec dodajemy jeszcze miód do smaku oraz odrobinę olejku migdałowego. Z gotowej masy makowej formujemy kulki, dość mocno je ściskając. Uformowane układamy na wyciętych z ciasta ziemniaczanego kółkach.OMASTA: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy miód orz orzechy. Całość chwilkę podgrzewamy, by orzechy zmiękły. Gotową omastą polewamy knedle przed podaniem.
Nina W.
robaczek
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
mocsłodkości