Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Wigilijne łazanki z makiem i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Podstawa wśród dwunastu dań na moim wigilijnym stole

Wigilijne łazanki z makiem i bakaliami

Składniki:

Wigilijne łazanki z makiem i bakaliami

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne łazanki z makiem i bakaliami
Mak należy zalać mlekiem, tak by mleko go całkowicie pokryło albo nawet wystawało centymetr ponad i na małym ogniu gotować około 10 minut do czasu az mak zmięknie, następnie dwa razy przepuscić przez maszynkę. Rodzynki należy namoczyć w rumie. Orzechy drobno posiekać. Maslo roztopić w rondlu, dołożyć orzechy skórkę pomanaczoną pokrojoną bardzo drobno, podsmazac razem. Dołożyć po chwili mak, rodzynki i miód, bardzo dokładnie wymieszać i poddusić razem pod przykryciem. Łazanki ugotować, odcedzić, wymieszać z masą makową i podawać na ciepło.