jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 16

To ciekawa propozycja na urozmaicenie wigilijnych pierogów! Jeśli jesteście akurat w posiadaniu dyniowego puree (może być mrożone lub ze słoika) gorąco polecam.

Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki

MAK:

CIASTO DYNIOWE:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 jajko,
  • ok 0,5- 3/4 szklanki gorącej wody,
  • 2,5- 3 łyżki gęstego puree z dyni,
  • szczypta soli,

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki

ETAP 1

Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki
Przygotowujemy makowe nadzienie

MAK: Orzechy drobno siekamy, śliwki, moreli i figi kroimy w drobną kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy mak. Gdy mak będzie ciepły dodajemy bakalie (orzechy, figi, morele i rodzynki) oraz wlewamy miód. Całość podgrzewamy razem, ewentualnie dodając jeszcze miodu do smaku. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Makowy farsz pozostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 2

Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej olej, jajko, sól i dynię.

ETAP 3

Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki
Wyrabiamy elastyczne ciasto

Wyrabiamy ciasto , stopniowo wlewając do niego gorącą wodę. Ilość dodanej wody zależy od konsystencji dyniowego puree.

ETAP 4

Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki
Na rozwąłkowane ciasto nakładamy nadzienie

Gotowe ciasto wałkujemy. Jako, że pierogi będą w kształcie gwiazdeczek, foremką delikatnie zaznaczamy kontury gwiazdek na połowie ciasta. W środek wykonanego zarysu nakładamy makowe nadzienie.

ETAP 5

Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki
Za pomocą foremki wycinamy zgrabne gwiazdki

Całość przykrywamy drugą połową ciasta. Foremką w kształcie gwiazdy wycinamy pierogi, dokładnie dociskając, tak by nadzienie nie wypłynęło w trakcie gotowania.
Tak przygodowe makowe gwiazdeczki gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Ugotowane odsączamy z wody i porcjujemy na talerze.

DODATKOWO:Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy orzechy. Całość chwilkę podgrzewamy, by orzechy zmiękły i delikatnie się zarumieniły. Gotową „omastą” polewamy po porcjowane pierogi. Dodatkowo posypujemy je delikatnie cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.