Sposób przygotowania:
Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczkiETAP 1

MAK: Orzechy drobno siekamy, śliwki, moreli i figi kroimy w drobną kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy mak. Gdy mak będzie ciepły dodajemy bakalie (orzechy, figi, morele i rodzynki) oraz wlewamy miód. Całość podgrzewamy razem, ewentualnie dodając jeszcze miodu do smaku. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Makowy farsz pozostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 2

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej olej, jajko, sól i dynię.
ETAP 3

Wyrabiamy ciasto , stopniowo wlewając do niego gorącą wodę. Ilość dodanej wody zależy od konsystencji dyniowego puree.
ETAP 4

Gotowe ciasto wałkujemy. Jako, że pierogi będą w kształcie gwiazdeczek, foremką delikatnie zaznaczamy kontury gwiazdek na połowie ciasta. W środek wykonanego zarysu nakładamy makowe nadzienie.
ETAP 5

Całość przykrywamy drugą połową ciasta. Foremką w kształcie gwiazdy wycinamy pierogi, dokładnie dociskając, tak by nadzienie nie wypłynęło w trakcie gotowania.
Tak przygodowe makowe gwiazdeczki gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Ugotowane odsączamy z wody i porcjujemy na talerze.
DODATKOWO:Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy orzechy. Całość chwilkę podgrzewamy, by orzechy zmiękły i delikatnie się zarumieniły. Gotową „omastą” polewamy po porcjowane pierogi. Dodatkowo posypujemy je delikatnie cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.