Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Pierogi z makiem i bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami, w moim domu podawane były w wigilie w zastępstwie klusek z makiem lub kutii.

Pierogi z makiem i bakaliami

Składniki:

Pierogi z makiem i bakaliami

Ciasto

  • 400g mąkli
  • ciepła woda
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta cukru

Farsz makowy

Sposób przygotowania:

Pierogi z makiem i bakaliami
Mak zalej mlekiem i gotuj wraz z laską wanilii przez 30min, potem zmiel go trzykrotnie, Do masy makowej dodaj masło, posiekane orzechy, suszone owoce i skórkę pomarańczową, na koniec dodaj miód.

Z mąki, ciepłej wody, oleju i odrobiny cukru zagnieć gładkie i elastyczne ciasto pierogowe, na krążki ciasta układaj porcje masy, krawędzie ciasta zawijaj do środka i zaginaj w charakterystyczny wzorek.

Gotowe pierogi wrzucaj na wrzącą osłodzoną wodę i gotuj do momentu aż wypłyną, podawaj z masłem.

Tagi:

pierogi danie