Sposób przygotowania:
Pierogi z makiem i bakaliami
Mak zalej mlekiem i gotuj wraz z laską wanilii przez 30min, potem zmiel go trzykrotnie, Do masy makowej dodaj masło, posiekane orzechy, suszone owoce i skórkę pomarańczową, na koniec dodaj miód.
Z mąki, ciepłej wody, oleju i odrobiny cukru zagnieć gładkie i elastyczne ciasto pierogowe, na krążki ciasta układaj porcje masy, krawędzie ciasta zawijaj do środka i zaginaj w charakterystyczny wzorek.
Gotowe pierogi wrzucaj na wrzącą osłodzoną wodę i gotuj do momentu aż wypłyną, podawaj z masłem.
Z mąki, ciepłej wody, oleju i odrobiny cukru zagnieć gładkie i elastyczne ciasto pierogowe, na krążki ciasta układaj porcje masy, krawędzie ciasta zawijaj do środka i zaginaj w charakterystyczny wzorek.
Gotowe pierogi wrzucaj na wrzącą osłodzoną wodę i gotuj do momentu aż wypłyną, podawaj z masłem.
SylaUla