Sposób przygotowania:
Wigilijny karp w galarecieETAP 1:
Rybę, oczyścić i oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
ETAP 2:
Po tym czasie podzielić karpia na części, usunąć szkielet i resztę ości pozostawiając skórę. Szkielet i rybi łeb, przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, dodać vegetę, włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, gotować na małym ogniu około godzinę.
ETAP 3:
Wywar przecedzić (głowę zostawić do dekoracji). Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do wywaru, całość dokładnie wymieszać a następnie wystudzić.
ETAP 4:
Kawałki ryby zawinąć osobno w aluminiową folię i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni na około 25 minut. Następnie wystudzić upieczoną rybę i ułożyć na półmisku. Dodać groszek, natkę z pietruszki, marchewkę w kształcie gwiazdek, plasterki cytryny i zalać lekko tężejącym wywarem rybnym. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.