EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 180]

Wigilijny karp w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Wigilia to tradycja, jak tradycja to karp, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym wigilijnym stole.

Wigilijny karp w galarecie

Składniki:

Wigilijny karp w galarecie

 

 

  • Dodatkowo

 

  • natka z pietruszki
  • zielony groszek
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Wigilijny karp w galarecie

ETAP 1:

Wigilijny karp w galarecie
Rybę oczyścić , skropić sokiem z cytryny i posolić

Rybę, oczyścić i oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.

ETAP 2:

Po tym czasie podzielić karpia na części, usunąć szkielet i resztę ości pozostawiając skórę. Szkielet i rybi łeb, przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, dodać vegetę, włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, gotować na małym ogniu około godzinę.

ETAP 3:

Wywar przecedzić (głowę zostawić do dekoracji). Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do wywaru, całość dokładnie wymieszać a następnie wystudzić.

ETAP 4:

Kawałki ryby zawinąć osobno w aluminiową folię i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni na około 25 minut. Następnie wystudzić upieczoną rybę i ułożyć na półmisku. Dodać groszek, natkę z pietruszki, marchewkę w kształcie gwiazdek, plasterki cytryny i zalać lekko tężejącym wywarem rybnym. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Tagi:

ryba karp