Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Karp w galarecie Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo fajne danie na wigilijny stół

Karp w galarecie Edzi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karp w galarecie Edzi

 

 

  • 1 łyżeczka żelatyny
  • RYBA:
  • Filet z 1 karpia
  • świeże gałązki rozmarynu
  • 3 plasterki cytryny
  • kilka kulek groszku konserwowego

Sposób przygotowania:

Karp w galarecie Edzi
Wszystkie warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Sprawione filety z karpia wrzucamy delikatnie do wrzątku, na ok 10 min(nie dopuszczamy do gotowania, ryba ma się parzyć), kiedy karp jest gotowy wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową. Gotowy bulion przecedzamy, doprawiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy bulion jest zimny, ubijamy pianę z jaj i mieszamy z "rosołem". Całość podgrzewamy aż będzie gorące. Wyłączamy gaz i czekamy ok 10 min, żeby bulion się "ustał". Na sitko dajemy gazę i delikatnie przecedzamy, tak aby całe szumy i zanieczyszczenia powodujące mętnienie zostały "w białkach" na dnie garnka.Z bulionu odlewamy ok 0,5 l i dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny. W naczyniu układamy gałązki rozmarynu, marchewkę gotowaną w bulionie i sparzone filety. Dekorujemy plasterkami cytryny i groszkiem. Całość zalewamy bulionem z żelatyną i odstawiamy do stężenia.
Karp w galarecie Edzi
Filety pokroić i ułożyć w naczyniu razem z rozmarynem i marchewką
Karp w galarecie Edzi
Poprzekładać plasterkami cytryny i udekorować groszkiem
Karp w galarecie Edzi
Całość zalać bulionem z dodatkiem żelatyny

Tagi:

ryba ryby karp ryba