lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Wigilijny marchewkowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto marchewkowe może być i na wigilię z dużą ilością bakali pasuje idealnie.

Wigilijny marchewkowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijny marchewkowiec

 

  • 4 jaja
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g tartych orzechów włoskich
  • żurawina suszona 50 gram
  • 3 łyżki owoców kandyzowanych różnych
  • 200 g mąki
  • po 1 łyżeczce: cynamonu, przyprawy do piernika
  • sody szczyptę
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Polewa:

 

 

  • cukier 100 gram

 

 

  • woda 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Wigilijny marchewkowiec
1. Zmiksowałam jaja na puch z cukrem brązowym . 2. Dodałam mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i szczyptę soli . 3. Żurawinę, orzechy i owoce kandyzowane , marchew . 4. Cynamon i przyprawa do piernika na samym końcu . 5 .Wlałam olej i wymieszałam. 6.Wysmarowałam margaryna blaszkę i posypałam bułka tartą. 7. Przełożyłam ciasto , wstawiłam na 50 minut piekłam w 170 stopniach na środkowym poziomie piekarnika. Polewa: 1. Do garnka włożyłam margarynę , rozpuściłam ją. 2. Dodałam cukier mieszałam do rozpuszczenia. 3.Dodałam wodę i kakao mieszałam , aż zaczęło robić się gęste, zostawiłam do ostudzenie i letnim polewałam ciasto . 4. Udekorowałam płatkami migdałowymi .
Wigilijny marchewkowiec
Zmiksowałam jaja na puch z cukrem brązowym .
Wigilijny marchewkowiec
Dodałam mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i szczyptę soli .
Wigilijny marchewkowiec
Dodałam zurawinę, owoce kandyzowane nadal miksując
Wigilijny marchewkowiec
Marchew i olej dodałam na samym końcu i wymieszałam łyżką.