Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Wigilijny śledź ze śliwką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Od wielu lat goszczą na moim wigilijnym stole

Wigilijny śledź ze śliwką

Składniki:

Wigilijny śledź ze śliwką

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny śledź ze śliwką
Śledzie wymoczyć a nast. dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.Każdy płat rozciąć wzdłuż na trzy pasy a każdy pas na połowę wszerz. Skropić sokiem z cytryny, popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej, dodać cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę i słodką paprykę. Chwilę smażyć, ostudzić i przecedzić przez gazę. Śliwki pokroić - każdą na 3 części. Każdą cząstkę zawinąć w paseczek śledzia. Ciasno ułożyć w pojemniku i zalać przygotowanym olejem. Najlepsze po 24 godzinach.