lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Wigilijny śledzik ze śliwką i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wigilia to nie czas gdy jest jest prezentów moc,Wigilia to nie jest czas,gdy potraw sto na stole.Wigilia to przepiękny czas, Bożonarodzeniowy czas, gdy siedzimy wszyscy w kole i MAMY bliskich przy stole.Ten śledzik zagości na stole będziemy go jeść .

Wigilijny śledzik ze śliwką i żurawiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wigilijny śledzik ze śliwką i żurawiną

Składniki :

  • filety śledziowe solone Matjas 250 g

 

  • cebula 1 szt

 

 

 

  • buraczki 2 łyżki czubate

 

  • majonez 2 łyżki czubate

 

  • szklaneczki po musztardzie 2 szt

 

 

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wigilijny śledzik ze śliwką i żurawiną

Wykonanie:

Śledzie wyjmujemy z tacki i osuszamy je ręcznikiem papierowym z oleju i kroimy drobniutko, delikatnie posypujemy je cynamonem.


Cebule obieramy i kroimy drobniutko. Śliwki również kroimy drobno.


Do przygotowanych szklaneczek na same dno wsypujemy żurawinę ( tyle by zapełnić równo powierzchnie). Na żurawinę kładziemy cebulę, śledzika, buraczki, majonez, śliwkę, śledzika i odrobinę cebulki.


Sałatka jest warstwowa. Cebulę możemy delikatnie posolić i doprawić pieprzem.

Wigilijny śledzik ze śliwką i żurawiną
Śledzie wyjmujemy z tacki i osuszamy je ręcznikiem papierowym z oleju i kroimy drobniutko, delikatnie posypujemy je cynamonem
Wigilijny śledzik ze śliwką i żurawiną
Cebule obieramy i kroimy drobniutko. Śliwki również kroimy drobno.
Wigilijny śledzik ze śliwką i żurawiną
Do przygotowanych szklaneczek na same dno wsypujemy żurawinę( tyle by zapełnić równo powierzchnie).