Sposób przygotowania:
Tatar ze śledzia i śliwkami kalifornijskimi
Konfitura cebulowa:
Na gorącą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobne piórka cebulę, solimy i podsmażamy do momentu zeszklenia, następnie zwiększamy ogień tak, aby lekko ją zarumienić. Do podsmażonej cebuli dodajemy cukier trzcinowy, tymianek, po chwili dolewamy ocet balsamiczny. Całość smażyć do momentu zredukowania płynu. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Tatar
Dwie suszone śliwki z Kalifornii odłóż do udekorowania tatara, pozostałe drobno pokrój. Śledzie zalej zimną wodą i mocz 3-4 godziny - co godzinę wymieniaj wodę na nową. Namoczone śledzie pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i posiekać drobno. Śledzia wymieszaj z jajkami i śliwkami, następnie dodaj zimną konfiturę cebulową, natkę pietruszki oraz olej lniany. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Tatara odstaw do lodówki. Wyjmij przed podaniem.