msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

SUPERPRZEPIS

Wino gronowe działkowiczki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moje pierwsze wino domowej produkcji. Wynik bardzo pozytywny,więc z pewnością będą powtórki. Otrzymałam 17 l półsłodkiego wina.

Wino gronowe działkowiczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wino gronowe działkowiczki

 

  • wiadereczko dojrzałych winogron ( u mnie mieszane białe i różowe z działki, zerwane pod koniec września)
  • 14 l wody przegotowanej
  • 4 kg cukru

Sposób przygotowania:

Wino gronowe działkowiczki
Kulki winogron obrać z kiści (ja owoców nie płukałam,tak doradził mi wujek, by pozostawić na skórce naturalne bakterie pomagające fermentować). Rozgnieść owoce ręką i wsypać je do balona na wino o pojemności ok.34 l. Cukier rozmieszać w gorącej,przegotowanej wodzie i ostudzić. Zimnym syropem zalać winogrona, zamknąć korkiem gumowym wylot butli.Do otworu w korku włożyć szklaną rurkę fermentacyjną i wlać w nią trochę wody.Umożliwi to fermentację a uniemożliwi zaś przenikanie do środka małych muszek owocówek,które także gustują w takich trunkach. Odstawiamy wino w ciemne miejsce na ok.miesiąc (a dokładnie na czas,kiedy wino fermentuje).Bardzo łatwo odróżnić moment , w którym wino fermentuje, ponieważ bąbelki powietrza wydostając się przez szklaną rurkę z wodą wydają charakterystyczny bulgot. Tak więc, gdy wino przestanie "robić" tzn. fermentować i bulgotać zlewamy ostrożnie przez gumowy wąż cały płyn. Owoce wyrzucamy, butlę myjemy i osuszamy. Do czystej butli ponownie wlewamy wino i znów odstawiamy w ciemne miejsce na ok. miesiąc, by wino się sklarowało a osad osiadł na spodzie. Zlewając wino po sklarowaniu musimy to robić ostrożnie i delikatnie.Nie zanurzamy rurki głęboko, by nie zmącić osadu na spodzie. Wino rozlewamy do butelek,szczelnie zakręcamy lub korkujemy i odstawiamy w ciemne miejsce nawet na kilka lat (o ile nie będzie nas kusiło). Ja otrzymałam 17 l wina klarownego, zmętniałe na spodzie wylałam.Można ew. przefiltrować je przez filtr do kawy. Jeśli ktoś lubi typowo słodkie wina może dodać więcej cukru,ale tutaj wg. mnie jest wystarczająca ilość i wino jest raczej półsłodkie .Z pewnością kilka butelek przechowam kilka lat na specjalne okazje.
Wino gronowe działkowiczki.
Kulki winogron oderwać z kiści, rozgnieść ręką i włożyć do butli.
Wino gronowe działkowiczki.
Po ok.miesiącu od zalania owoców, zlewamy wino i wyrzucamy owoce.
Wino gronowe działkowiczki.
Po ok.miesiącu od wyrzucenia owoców zlewamy ostrożnie sklarowane wino do butelek.

Tagi:

winogrona