jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Winogronowa śmietanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Polecam deser na zbliżajcie się lato. Taki pucharek o wiele lepiej smakuje gdy na dworze ciepło niż ciasto. POLECAM

Winogronowa śmietanka

Składniki:

Winogronowa śmietanka

 

  • Składniki na 6 porcji:
  • 0,5 litra śmietanki 30 %,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 2 łyżki mleka w proszku,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • Około 0,5 kg winogrona (połowa jasne, połowa ciemne)

 

Sposób przygotowania:

Winogronowa śmietanka
Ciemne winogrono kroimy na połowy i układamy na dnie pucharków. Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Dokładamy do niej mleko w proszku oraz cukier. Do dokładnie wymieszanej dokładamy żelatynę. Miksujemy dokładnie. Około 2/3 śmietanki wylewamy na ciemne winogrono. Układamy warstwę jasnego . Całość dekorujemy pozostałą śmietanką. Schładzamy około 0,5 godziny. Podajemy.

Tagi:

winogrona