Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Winogronowe ciasto toskańskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To przepyszna drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału. Idealnie nada się dla alergików, a jest rewelacyjna i łatwa w przygotowaniu! Polecam!

Winogronowe ciasto toskańskie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Winogronowe ciasto toskańskie

 

  • (Tortownica o średnicy 16 cm)
  • 1 opakowanie drożdży instant (7-8g)
  • 2/3 szklanki (szklanka = 200 ml) letniej wody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (polecam typ 550 - do ciast drożdżowych)
  • 1 szczypta soli (solidna)
  • 4 łyżki cukru (płaskie)

Dodatkowo:

  • 600 g ciemnych winogron (najlepiej bez pestek)
  • 4-5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Winogronowe ciasto toskańskie

Rozczyn:

Winogronowe ciasto toskańskie
Drożdże połączone ze zbyt gorącą wodą - stracą moc.

Drożdże należy wymieszać z 1/4 szklanki ciepłej wody (nie może być gorąca) i odstawić pod przykryciem - na 10 minut.

Ciasto drożdzowe:

Winogronowe ciasto toskańskie
Ciasto powinno być dokładnie wyrobione i nie lepkie.

W dużej misce należy wymieszać mąkę, cukier i sól.

W połączonych składnikach zrobić wgłębienie, w które należy wlać drożdże i pozostałą wodę.
Całość wymieszać łyżką, a następnie dokładnie wyrobić za pomocą dłoni - do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji (ciasto powinno odchodzić od rąk.)

Mię z zawartością przykryć bawełnianą szmatką i odstawić w ciepłe miejsce - na około 1 h.
(Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.)

Całe ciasto:

Winogronowe ciasto toskańskie
Jeśli winogrona mają pestki - to polecam je usunąć.

Podrośnięte ciasto należy podzielić na 2 równe części.
Każdą z nich rozwałkować na grubość 1,5-2 cm, a następnie pierwszy pacek ułożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Kolejno umieścić 1/2 winogron, posypać 2 łyżkami cukru, przykryć kolejnym rozwałkowanym plackiem, a brzegi obu kawałków ciasta - dokładnie kleić.

W wierzch delikatnie wgnieść resztę winogrona i posypać pozostałym cukrem.
Ciasto odstawić na kolejne 30-40 - aby podrosło.

Pieczenie:

Winogronowe ciasto toskańskie

Ciasto piec 40-50 minut w 180 stopniach.
(Nie trzeba rozgrzewać piekarnika.)