Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Wiosenna babka cytrynowa z majonezu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna cytrusowa bardzo pomysłowa babka. Z tego przepisu zawsze wyjdzie olśniewająca smakiem i wyglądem.,

Wiosenna babka cytrynowa z majonezu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna babka cytrynowa z majonezu

 

 

  • Lukier:
  • ½ szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki wody

Sposób przygotowania:

Wiosenna babka cytrynowa z majonezu
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do nich żółtka i cukier, ubijamy dalej. Dokładamy majonez oraz stopniowo mąkę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Na końcu dosypujemy proszek do pieczenia, sok oraz skórkę ze sparzonej cytryny i dokładnie mieszamy. Formę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Nalewamy ciasto i pieczemy ok. 1 h w 180 stopniach. Wystudzone ciasto wyjemy z formy. Lukier: W rondelu rozpuszczamy cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Studzimy, a następnie polewamy nim wierzch ciasta. Z przestudzone lukru lepimy spływające z boków ciasta kropelki. Całość posypujemy ozdobną posypką.
Wiosenna babka cytrynowa z majonezu
Etap 1- ubijamy białka na pianę sztywną
Wiosenna babka cytrynowa z majonezu
Etap 2- następnie dodajemy żółtka do białek
Wiosenna babka cytrynowa z majonezu
Etap 3- ciasto pieczemy i wystudzamy
Wiosenna babka cytrynowa z majonezu
Etap 4- przygotowujemy do ciasta lukier