cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Książka Kucharska: Poczujmy smak wiosny czyli nowalijki!

Wiosenna sałatka makaronowa z rzodkiewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Odrobinę wiosny na talerzu,czyli tęsknimy za nowalijkami.

Wiosenna sałatka makaronowa z rzodkiewką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wiosenna sałatka makaronowa z rzodkiewką

 

  • / 4 porcje/

 

  • 300 g makaronu kółka / ruote/
  • kilka liści zielonej sałatki
  • 8-10 rzodkiewek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek /lub oleju sałatkowego/
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypiorek
  • zielona cebulka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka makaronowa z rzodkiewką
-Ugotować na twardo jajka . -Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i odcedzony przełożyć do szklanej miski. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wymieszać. -Sałatkę dokładnie wypłukać,osuszyć, porwać na małe kawałki i wrzucić do makaronu. -Umytą rzodkiewkę pokroić w plasterki, szczypiorek i cebulkę drobno posiekać.Warzywa połączyć z makaronem. -Do małej miseczki wlać oliwę, sok z cytryny ,szczyptę soli, pieprz i wymieszać do utworzenia się gładkiej emulsji. -Z ugotowanych, wystudzonych jajek wyjąć żółtka i zetrzeć je na średniej tarce bezpośrednio na makaron z warzywami. -Przygotowaną emulsją polać sałatkę, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. -Jeśli ktoś lubi: do sałatki można dodać odrobinę gęstego jogurtu lub majonezu.
Wiosenna sałatka makaronowa z rzodkiewką
Makaron ugotować al dente a warzywa dokładnie umyć i pokroić.