
Nowalijki to warzywa, których wyglądamy wraz z nadejściem wiosny. Kiedyś młodziutkie warzywa oznaczały rozkwit wiosny i lata. Dziś są bardziej dostępne i cieszą nieco mniej. Nowalijki mają dużo witamin, dlatego powinniśmy chętnie po nie sięgać. Pamiętajmy jednak o tym, aby nabywać młode warzywa z miejsc sprawdzonych, pozwoli to uniknąć produktów zanieczyszczonych dużą ilością pestycydów.
Kolorowo na talerzu
Po długiej zimnie, nasz organizm potrzebuje regeneracji w postaci warzyw i owoców. Najlepszym do tego sposobem będą nowalijki! Młode warzywa zawierają dużą dawkę cennych składników mineralnych, podawane na surowo są doskonałym źródłem witaminy C, A, z grupy B czy K. Młode pomidory, sałata, rzodkiewka, szpinak, ziemniaki i zioła - to one stanowią pierwsze wiosenne smakołyki!
Szczypiorek, soczysty zielony koperek, natkę pietruszki lub kiełki, wyhodować możemy w naszych przydomowych ogródkach. Przy uprawie ziół pamiętać należy o zapewnieniu im do dorastania odpowiedniego nasłonecznienia oraz nawodnienia. Efekty są błyskawiczne, a własne warzywa, jak żadne inne smakować będą wszystkim domownikom!
Zastosowanie nowalijek w kuchni może być bardzo różnorodne. Nowalijki doskonale smakują na surowo, pod postacią sałatki, dodatku do dań głównych czy rozmaitych przekąsek: wiosennych kanapek i tortilli. Smakołyki te są niskokaloryczne, więc są świetnym uzupełnieniem diety, zwłaszcza dla wszystkich walczących z nadmiernymi kilogramami. Kolorowe i aromatyczne warzywa będą także nie lada ozdobą dla wszystkich potraw.
W tej książce zbieraliśmy przepisy na smaczne potrawy z młodziutkich warzyw. Zachęcamy Was do jedzenia zdrowych i kolorowych potraw z nowalijek.


