Książka kucharska Poczujmy smak wiosny czyli nowalijki!

W tej książce zbieramy przepisy na smaczne potrawy z nowalijek. Zachęcamy do jedzenia zdrowych i kolorowych potraw z nowalijek.

Poczujmy smak wiosny czyli nowalijki!
fot. Fotolia



Nowalijki to warzywa, których wyglądamy wraz z nadejściem wiosny. Kiedyś młodziutkie warzywa oznaczały rozkwit wiosny i lata. Dziś są bardziej dostępne i cieszą nieco mniej. Nowalijki mają dużo witamin, dlatego powinniśmy chętnie po nie sięgać. Pamiętajmy jednak o tym, aby nabywać młode warzywa z miejsc sprawdzonych,  pozwoli to uniknąć produktów zanieczyszczonych dużą ilością pestycydów.

Kolorowo na talerzu

Po długiej zimnie, nasz organizm potrzebuje regeneracji w postaci warzyw i owoców. Najlepszym do tego sposobem będą nowalijki! Młode warzywa zawierają dużą dawkę cennych składników mineralnych, podawane na surowo są doskonałym źródłem witaminy  C, A, z grupy B czy K. Młode pomidory, sałata, rzodkiewka, szpinak, ziemniaki i zioła - to one stanowią pierwsze wiosenne smakołyki!

Szczypiorek, soczysty zielony koperek, natkę pietruszki lub kiełki, wyhodować możemy w naszych przydomowych ogródkach. Przy uprawie ziół pamiętać należy o zapewnieniu im  do dorastania odpowiedniego nasłonecznienia oraz nawodnienia.  Efekty są błyskawiczne, a własne warzywa, jak żadne inne smakować będą wszystkim domownikom!

Zastosowanie nowalijek w kuchni może być bardzo różnorodne. Nowalijki doskonale smakują na surowo, pod postacią sałatki, dodatku do dań głównych czy rozmaitych przekąsek: wiosennych kanapek i  tortilli. Smakołyki te są niskokaloryczne, więc są świetnym uzupełnieniem diety, zwłaszcza dla wszystkich walczących z nadmiernymi kilogramami. Kolorowe i aromatyczne warzywa będą także nie lada ozdobą dla wszystkich potraw.


W tej książce zbieraliśmy przepisy na smaczne potrawy z młodziutkich warzyw. Zachęcamy Was do jedzenia zdrowych i kolorowych potraw z nowalijek.