Sposób przygotowania:
Wiosenna sałatka makaronowa z rzodkiewką
-Ugotować na twardo jajka . -Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i odcedzony przełożyć do szklanej miski. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wymieszać. -Sałatkę dokładnie wypłukać,osuszyć, porwać na małe kawałki i wrzucić do makaronu. -Umytą rzodkiewkę pokroić w plasterki, szczypiorek i cebulkę drobno posiekać.Warzywa połączyć z makaronem. -Do małej miseczki wlać oliwę, sok z cytryny ,szczyptę soli, pieprz i wymieszać do utworzenia się gładkiej emulsji. -Z ugotowanych, wystudzonych jajek wyjąć żółtka i zetrzeć je na średniej tarce bezpośrednio na makaron z warzywami. -Przygotowaną emulsją polać sałatkę, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. -Jeśli ktoś lubi: do sałatki można dodać odrobinę gęstego jogurtu lub majonezu.
Cukiereczek13