Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wiosenna sałatka Sarenki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kolorowa, orzeźwiająca sałatka, która smakuje znakomicie. Lekka i zdrowa wiosenna porcja witamin.

Wiosenna sałatka Sarenki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna sałatka Sarenki

 

  • brokuł - 350g (bez łodygi),
  • ser feta - 250g,
  • winogrona ciemne, bezpestkowe - 300g,
  • pomidor - 2 średniej wielkosci,
  • ogórek wężowy - 1/2 dużego,
  • jabłko (najlepiej winne) - 2 sztuki,
  • oliwa z oliwek - 1/3 szklanki (ok 80ml),
  • ocet balsamiczny - łyżka,
  • sok z cytryny - łyżeczka (+sok do skropienia jabłek),
  • pieprz ziołowy,
  • cukier,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka Sarenki
Brokuł ugotować al dente w lekko wodzie. Po przestudzeniu i odsączeniu pokroić na małe różyczki. Ser feta pokroić w małą kosteczkę. Owoce i warzywa umyć oraz osuszyć, ogórka obrać ze skórki. Pomidory pokroić w ósemki, ogórka na niewielkie, cienkie plastry, jabłko pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniało, kulki winogron przekroić wzdłuż na pół. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym (można go zastąpić innym octem, np. jabłkowy lub winogronowym), sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem ziołowym oraz szczyptą soli. Proponowaną sałatkę można przygotować z połowy porcji i ułożyć ją na dużym talerzu. Moją sałatkę układałam warstwami w dużej, przezroczystej salaterce. Na dno kładziemy połowę ilości różyczek brokułów, następnie połowę ilości pomidorów, jabłek, fety, ogórka oraz winogron. Polewamy połową ilości sosu i ponownie powtarzamy układanie warstw w identycznej kolejności. Pomidory można wcześniej posypać pieprzem ziołowym. Sałatka jest naprawdę smaczna i zdrowa :)
Wiosenna sałatka Sarenki
Etap 1
Wiosenna sałatka Sarenki
Etap 2
Wiosenna sałatka Sarenki
Etap 3
Wiosenna sałatka Sarenki
Etap 4