2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Wiosenna stonoga z pulpecików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Z takiego pysznego obiadku będą zadowolone nie tylko dzieci:) Dobry sposób na to aby przemycić warzywa do potrawy,szczególnie jeśli mamy niejadków w domu.Podawać z ketchupem lub purre ziemniaczanym.

Wiosenna stonoga z pulpecików Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna stonoga z pulpecików

 

  • 40 dag mielonego mięsa-szynka
  • 1 jajko
  • 1/4 cebuli
  • 100 g kalafiora
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 świeży ogórek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy z młyna do smaku
  • przyprawa do gyrosa do smaku
  • 4 ziarenka słonecznika łuskanego
  • olej ryżowy do smażenia
  • wykałaczki do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna stonoga z pulpecików
Mięso mielone włożyć do miski wbić jajko,dodać bułkę tartą,doprawić do smaku przyprawą do gyrosa oraz solą i kolorowym pierzem,wlać łyżkę ketchupu,dodać posiekaną drobniutko cebulkę i wyrobić masę mięsną. Kalafior blanszować 5 minut odcedzić-zostawić kilka malutkich różyczek do dekoracji,zimny pokroić razem z wydrążoną z nasion papryką-"dupkę" z końca odkroić zostawić do zakończenia stonogi.Wymieszać ze sobą oba warzywa. Masę mięsną nabierać zwilżoną wodą dłonią w środek wsadzić po trochu warzywnej masy i formować delikatnie owalne kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki ze wszystkich stron.Wyciągamy z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ogórka myjemy kroimy na grubsze plastry. Na szpadki od szaszłyków nabijamy koniec czyli pozostawioną paprykę następnie nabijamy na przemian pulpety z warzywami i plastry ogórka tak aż do skończenia.Ułożyć stonogi na talerzu ,z pokrojonego ogórka na paski zrobić nóżki z papryki nosek i dziobek,na grzbiecie ułożyć maleńkie różyczki kalafiora a oczka z ziarenek słonecznika. Smacznego!
Wiosenna stonoga z pulpecików
w środek wyrobionej masy mięsnej dodajemy warzywa
Wiosenna stonoga z pulpecików
zwilżoną dłonią formujemy pulpeciki o wielkości orzecha włoskiego
Wiosenna stonoga z pulpecików
smażymy ze wszystkich stron na oleju aż się upieką
Wiosenna stonoga z pulpecików
w efekcie końcowym zajmujemy się dekoracją