Sposób przygotowania:
Wiosenna stonoga z pulpecików
Mięso mielone włożyć do miski wbić jajko,dodać bułkę tartą,doprawić do smaku przyprawą do gyrosa oraz solą i kolorowym pierzem,wlać łyżkę ketchupu,dodać posiekaną drobniutko cebulkę i wyrobić masę mięsną. Kalafior blanszować 5 minut odcedzić-zostawić kilka malutkich różyczek do dekoracji,zimny pokroić razem z wydrążoną z nasion papryką-"dupkę" z końca odkroić zostawić do zakończenia stonogi.Wymieszać ze sobą oba warzywa. Masę mięsną nabierać zwilżoną wodą dłonią w środek wsadzić po trochu warzywnej masy i formować delikatnie owalne kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki ze wszystkich stron.Wyciągamy z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ogórka myjemy kroimy na grubsze plastry. Na szpadki od szaszłyków nabijamy koniec czyli pozostawioną paprykę następnie nabijamy na przemian pulpety z warzywami i plastry ogórka tak aż do skończenia.Ułożyć stonogi na talerzu ,z pokrojonego ogórka na paski zrobić nóżki z papryki nosek i dziobek,na grzbiecie ułożyć maleńkie różyczki kalafiora a oczka z ziarenek słonecznika. Smacznego!