Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kapuśniaczek z pulpecikami wg Konczi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny kapuśniaczek podany z pulpecikami

Kapuśniaczek z pulpecikami wg Konczi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniaczek z pulpecikami wg Konczi

 

  • 2l wywaru np bulion
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebulka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • magii

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczek z pulpecikami wg Konczi
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obieramy i myjemy. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce, ziemniaki kroimy w kosteczkę. Wywar stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie kapustę drobno kroimy i gotujemy w zimnej wodzie przez około 10 minut. odcedzamy. Do wywaru wrzucamy ziemniaki z marchewką i pietruszką i gotujemy około 15 minut, następnie dodajemy odcedzoną kapustę, koncentrat pomidorowy i doprawiamy słodką papryką, solą pieprzem i magii. Przygotowujemy pulpeciki: do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, posiekaną cebulkę, pieprz, sól i paprykę słodką - wyrabiamy, następnie dodajemy bułkę tartą aby mięso nie miało luźnej konsystencji, formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kapuśniaczek podajemy z upieczonymi pulpecikami. Smacznego !
Kapuśniaczek z pulpecikami wg Konczi
Ziemniaczki kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę ścieramy
Kapuśniaczek z pulpecikami wg Konczi
kapustę kiszoną chwilę obgotowujemy, odcedzamy
Kapuśniaczek z pulpecikami wg Konczi
do mięsa mielonego dajemy przyprawy, jajko, cebulkę
Kapuśniaczek z pulpecikami wg Konczi
malutkie pulpeciki smażymy na złoty kolor