Wiosenna zupa koperkowa

  • 2
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Marchewkę, pietruszkę, seler i por obrać i podzielić na części, zalać 1 l wody i

Wiosenna zupa koperkowa

Składniki:

Wiosenna zupa koperkowa

 

  • 1 pęczek koperku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 niewielki por
  • 1 kostka rosołowa
  • 4 łyżki ryżu
  • 250 ml mleka
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wiosenna zupa koperkowa
Marchewkę, pietruszkę, seler i por obrać i podzielić na części, zalać 1 l wody i gotować razem z kostką bulionową 30 min. Ryż opłukać i wrzucić do wywaru. Koperek umyć, drobno posiekać i przełożyć do zupy. Mleko wymieszać zżółtkiem i wlać do zupy intensywnie mieszając. Nie doprowadzać do wrzenia. Zupę doprawić solą i pieprzem i podawać z pieczywem.

Tagi:

koperkowa ryż