formen

formen

Szef Kuchni
[Przepisów: 26]

wiosenna zupa warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetna zupa, idealna na każdą porę roku!!! Wiosenna zupa warzywna, pyszna!

wiosenna zupa warzywna

Składniki:

wiosenna zupa warzywna

 

  • 2 litry rosołu drobiowego
  • 50 dag ziemniaków
  • 1/4 selera
  • 2 pietruszki
  • 2 szklanki mleka
  • 5 marchewek
  • 4-5 łyżek śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • pęczek szczypioru
  • sól,pieprz
  • Grzanki- kilka kromek czerstwego chleba, 2 łyżki masła, 2 łyżki startego sera żóltego

Sposób przygotowania:

wiosenna zupa warzywna
Podgrzać wcześniej przygotowany rosół, dodając do niego mleko.
Zagotować. Pietruszkę, seler, marchew umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującego się rosołu i gotować 15 minut. Następnie obrać i wrzucić do rosołu ziemniaki. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. W szklance wymiesząć mąkę ze śmietaną tak, żeby nie było grudek. Całość wlać do zupy i zagotować , przyprawić solą i pieprzem. Pokroić i dodać szczypiorek. Chleb posmarować masłem, położyć ser i wstawić do piekarnika , aż się zrumienią. Zupę rozlać do talerzy i położyć na niej grzanki.

Tagi:

sery chleb ser