Sposób przygotowania:
Wiosenne prażuchy
Ziemniaki zagotowujemy w osolonej wodzie. Odlewamy z garnka wodę pozostawiając jej trochę w środku (ok. 5 łyżek).Mąką posypujemy ziemniaki i gotujemy jeszcze 5 minut. W tym czasie na patelni podrumieniamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę (najlepiej na smalcu, w ostateczności na maśle), dodajemy pokrojoną wędzoną pierś z kurczaka. Po usmażeniu zdejmujemy całość do miseczki, tłuszcz pozostawiamy na patelni. Ziemniaki i mąkę ugniatamy z łyżką masła. Dodajemy pieprz, zioła oraz gałkę muszkatołową i mieszamy. Za pomocą łyżki formujemy kluski. Podsmażamy na patelni z tłuszczem. Układamy na talerzu, kładziemy cebulę oraz mięso, polewamy tłuszczem i dekorujemy umytą roszpunką.
kołczu
agabi22
Noruas
Oczywiście nie jest to staropolska wersja tylko tak jak napisałam-wiosenna- moja :) Czyli z premedytacją dodałam od siebie kurczaka oraz przypraw prowansalskich. A cebula jest dodana.
Grunt, że mojemu chłopakowi smakowało, bo już tyle czasu mówił mi, że takie dobre babcia robiła, że się w końcu nauczyłam od niej.
Noruas
Koniecznie dodaj taki przepis ponieważ jak przeglądam strony w internecie to znaleźć nic takiego nie mogę. Wszystkie przepisy korzystają z gotowanych ziemniaków, nawet jest w wiki opis:
"Ciasto wyrabia się z gotowanych ziemniaków, do których po odlaniu wody dodaje się mąkę pszenną, dokładnie miesza z ziemniakami, trzymając garnek na minimalnym ogniu, by mąka się zaparzyła. Kluski polewa się najczęściej usmażoną z cebulą słoniną z dodatkiem śmietany".
bajtek
Ziemniaki ugotowane, nie do końca odlana woda, posypane mąka i pod przykryciem jeszcze kilka minut prażone /aby mąka nie była surowa/....stąd właśnie nazwa PRAŻUCHY. Potem łyżką kładzione były na talerz i obficie polane tłuszczem ze skwarkami i smażoną cebulką. Do tego jeszcze świeża maślanka....mmmmmm palce lizać :O) Wszelkie dodatki dodane teraz : zioła, roszpunka...to już prażuchy XXI wieku, ale zapewne również są bardzo smaczne.
Netka
Bajtek, zrob prazuchy i wstaw przepis, plissssssssssssss :)
Netka
A zreszta, tu juz prawie jest przepis, a mozesz napisac, czy maka posypuje sie ugniecione ziemniaki czy ugniata sie dopiero jak sie upraza z maka? Bardzo bym chciala zrobic jutro bo wydaje mi sie ,ze to sa takie jakie dawno temu jadlam :)
Babciagramolka
Jeśli ktoś chce zobaczyć to przepis ,, Lemieszka z żytniej mąki " jest tu
https://gotujmy.pl/lemieszka-z-zytniej-maki-,przepisy,185978.html
Noruas
Niby podobnie, a jednak inaczej i też na pewno smacznie.
Dziękuję za ciekawe informacje :)
Polpal
https://gotujmy.pl/prazucha-ziemniaczana,przepisy,110473.html
Noruas
Faktycznie dużo tej wody...
Ale widzę, że mąka zrobiona inaczej, i nie powiem, brzmi to interesująco :) A co z wodą to się zobaczy w gotowaniu.
Netka
Noruas
Ziemniaczki ugniata się dopiero po uprażeniu mąki (stąd nazwa). Mój przepis od przepisu bajtek różni się tym, że ja smażę jeszcze całość. Nie jest to konieczne, ale ja lubię takie podrumienione.
I zgadzam się, że maślanka jest świetna :)
bajtek
Tak, gniecenie ziemniaków na końcu /po uprażeniu/. Oj chyba muszę się skusić na te prażuchy........... :O):O):O)
Netka
Noruas
I jak smakowało?