Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Wiosenne prażuchy

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wiosenna wersja tradycyjnych prażuchów, czyli staropolskiej potrawy - proste w przyrządzeniu i bardzo smaczne. Pyszne też jako dodatek.

Wiosenne prażuchy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenne prażuchy

 

Sposób przygotowania:

Wiosenne prażuchy
Ziemniaki zagotowujemy w osolonej wodzie. Odlewamy z garnka wodę pozostawiając jej trochę w środku (ok. 5 łyżek).Mąką posypujemy ziemniaki i gotujemy jeszcze 5 minut. W tym czasie na patelni podrumieniamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę (najlepiej na smalcu, w ostateczności na maśle), dodajemy pokrojoną wędzoną pierś z kurczaka. Po usmażeniu zdejmujemy całość do miseczki, tłuszcz pozostawiamy na patelni. Ziemniaki i mąkę ugniatamy z łyżką masła. Dodajemy pieprz, zioła oraz gałkę muszkatołową i mieszamy. Za pomocą łyżki formujemy kluski. Podsmażamy na patelni z tłuszczem. Układamy na talerzu, kładziemy cebulę oraz mięso, polewamy tłuszczem i dekorujemy umytą roszpunką.
Wiosenne prażuchy
Gotujemy ziemniaki do miękkości a następnie odsączając większość wody posypujemy je mąką
Wiosenne prażuchy
Na patelni podsmażamy cebulę oraz mięso pokrojone w kostkę
Wiosenne prażuchy
Ziemniaki ugniatamy z pozostawioną resztką wody i mąką a następnie doprawiamy
Wiosenne prażuchy
Uformowane łyżką kluski podsmażamy na patelni