BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Wiosenny chłodnik z botwinki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W maju jest nalepszy sezon na botwinkę. można z niej wyczarować wspaniałe dania. Taki chłodnik wspaniale orzeźwii i sprawdzi się na piątkowym obiedzie.

Wiosenny chłodnik z botwinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenny chłodnik z botwinki

 

  • 3 szklanki mleka 3,2 %
  • 1 szklanka przegotowanej zimnej wody
  • 100 g śmietany 12 %
  • 400 g naturalnego jogurtu

 

  • 2 pęczki botwinki
  • pęczek koperku
  • zielony ogórek (lub 5 ogórków gruntowych)
  • pęczek rzodkiewek

 

Sposób przygotowania:

Wiosenny chłodnik z botwinki
Zaczynam od dokładnego umycia botwinki. Odcinam buraczki i cienko je obieram, te większe można przekroić na mniejsze kawąłki. W garnku zagotowuję około 2 szklanek wody, wkładam buraczki i gotuję około 20 minut. W tym czasie kroje reszte botwinki i dokładam do garnka. wszystko razem gotuję kolejne 10 minut. Studzę. Ogórka obieram i kroję w plasterki, umyte rzodkiewki również kroje w plasterki. Koper drobno siekam. warzywa dodaję do ostudzonej botwinki. W drugim naczyniu mieszam jogurt, mleko,śmietanę i wodę. Dodaje do warzyw. Doprawiam do smaku solą i cytrynowym pieprzem, zakwszam octem (około 2 łyżek) . Mocno schładam.
Wiosenny chłodnik z botwinki
Warzywa potrzebne do wykonania chłodnika.
Wiosenny chłodnik z botwinki
Umytą botwinkę drobno siekam. Buraczki obieram i gotuję.
Wiosenny chłodnik z botwinki
rzodkiewki i ogórka kroje w plasterki, koper siekam
Wiosenny chłodnik z botwinki
gotowy chłodnik wstawiam do lodówk na kilka godzin.

Tagi:

przyprawy