pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Wiosenny kapuśniaczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna zupa na chłodny wiosenny dzień

Wiosenny kapuśniaczek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wiosenny kapuśniaczek

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 5-6 ziemniaków
  • ok 600 g kiszonej kapusty
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • ew vegeta

Sposób przygotowania:

Wiosenny kapuśniaczek
Mięso opłukać, zalać wodą i zagotować na wolnym ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę i marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Kiszoną kapustę pokroić i przełożyć na sitko i przepłukać ją zimną wodą - ten zabieg spowoduje, że kapusta wytraci swój kwasek. Kiedy mięso już się zagotuje dodać do wywaru warzywa - pokrojone ziemniaki i startą marchew z pietruszką. Dorzucić listek laurowy i ziele angielskie. Wszystko razem zagotować 20-25 minut. Po tym czasie dorzuć kapustę. Gotować aż do jej miękkości. Można dosmaczyć vegetą.
Wiosenny kapuśniaczek
Mięso zagotować na bardzo wolnym ogniu do wrzenia
Wiosenny kapuśniaczek
Warzywa obieramy ziemniaki kroimy w kostkę a marchew i pietruszkę trzemy na grubych oczkach
Wiosenny kapuśniaczek
Kapustę kroimy i po przełożeniu na sitko płuczemy chłodną wodą