iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Wiosenny krupniczek z jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Oj jak dawno nie robiłam krupniku. O tej zupie przypomniał mi mąż i tak powstał, aby był bardziej treściwy bo miał zstąpić 2 dania dodałam do niego świeżutkie jajka z kurek biegających.

Wiosenny krupniczek z jajkiem

Składniki:

Wiosenny krupniczek z jajkiem

 

  • 1/3 selera

 

  • 3 marchewki

 

  • 1 pietruszka

 

 

 

 

 

  • 3 skrzydełka

 

 

Sposób przygotowania:

Wiosenny krupniczek z jajkiem
Do garnka wlewamy ok 2 litry wody. Dodajemy umyte skrzydełka, ziele i liście laurowe. Gotujemy ok 15 min.
Solimy do smaku. Ziemniaczki młode dobrze myjemy, nie obieramy kroimy w kostkę. 

Warzywa obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. warzywa i ziemniaki dodajemy do wywaru. Gotujemy ok 15 min. 

Po tym czasie wsypujemy kaszę. Mieszamy i dalej gotujemy ok 8 min. Jajka gotujemy na twardo. 

Obieramy i serwujemy z krupnikiem.  

Tagi:

zupa