migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Krupnik z pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Naszła mnie ochota na krupnik ale akurat nie miałam żadnej kaszy jęczmiennej łamanej więc dodałam całą czyli pęczak. Zupka wyszła przepyszna i w takim wydaniu zdecydowanie lepiej mi smakuje.

Krupnik z pęczakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krupnik z pęczakiem

 

  • 2,5 l bulionu drobiowego ( ugotowałam na skrzydełkach)
  • 1 szklanka pęczaku
  • 2 marchewki
  • 800 g ziemniaków
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Krupnik z pęczakiem
Ziemniaki i marchewkę obarać. Ziemniaki pokroić w kostkę a marchewkę w plasterki.

Pokrojone warzywa przełożyć do garnka zalać bulionem i zagotować. Następnie dodać pęczak i gotować aż warzywa i kasza będą miękkie.

Od czasu do czasu przemieszać aby kasza nie przywarła do dna. Garnek zestawić z ognia dodać natkę pietruszki i mleko. Wymieszać i można nakładać na talerze.

Krupniczek podałam z wkładką mięsna w postaci skrzydełek na których ugotowałam bulion.  
Krupnik z pęczakiem
Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę a marchewkę w plasterki.
Krupnik z pęczakiem
Pokrojone warzywa przełożyć do garnka zalać bulionem i zagotować. Następnie dodać pęczak i gotować