AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Makaron ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Uwielbiam makarony, bo to szybkie i proste pomysły na obiad. Makaron ze szparagami w sosie musztardowo-cytrynowym jest daniem lekkim, wiosennym z nutką orzeźwienia, której dodaje cytryna.

Makaron ze szparagami

Składniki:

Makaron ze szparagami

 

Sposób przygotowania:

Makaron ze szparagami
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie. Zielone szparagi umyłam, obcięłam zdrewniałe końcówki i przez 5-7 minut gotowałam. Po wyjęciu pokroiłam na mniejsze kawałki.

W miseczce wymieszałam musztardę francuską, mleko, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieprz. W głębokiej patelni (można też w garnku) rozgrzałam oliwę, wrzuciłam makaron, szparagi i wlałam sos z miski.

Gotowałam jeszcze przez chwilę aby sos odparował i zgęstniał, dodałam sok z połowy cytryny.

Doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem i posypałam ziarnami sezamu.