czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Wiosenny sernik na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sproszkowany zielony jęczmień można wykorzystać jako zdrowy dodatek do deserów, na przykład sernika :)

Wiosenny sernik na zimno

Składniki:

Wiosenny sernik na zimno

 

  • 1 kg sera na sernik
  • 150 g musu z marakui
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka młodego jęczmienia
  • 5 łyżek żelatyny
  • 1 galaretka
  • biszkopty okrągłe lub podłużne

Sposób przygotowania:

Wiosenny sernik na zimno
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Żelatynę wsypać do dwóch szklanek i każdą z nich zalać do połowy wodą, żeby spęczniała. Ser podzielić na pół. Jedną połowę zmiksować z musem z marakui lub musem z dowolnych świeżych lub mrożonych owoców. Połowę żelatyny rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzoną zmiksować z serem.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami i wlać masę, która jest dość rzadka, więc biszkopty uniosą się do góry. Wstawić do lodówki aż masa zacznie tężeć, na około pół godziny.

Drugą część żelatyny rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.

Drugą połowę sera zmiksować z jogurtem, cukrem waniliowym i zielonym jęczmieniem, a na końcu połączyć z żelatyną. Zieloną masę wylać na stężałą masę serowo-owocową i ponownie wstawić do lodówki.

Kiedy się zetnie, całość zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. Smacznego :)

Tagi:

deser sernik