Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Karmelowy krakers

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto na spodzie orzechowo - miodowym przełożone kremem budyniowym , krakersami , karmelem , powidłem i masą śmietanową.

Karmelowy krakers Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karmelowy krakers

Ciasto

Masa

Oraz

  • 10 łyżek powideł
  • krakersy ok 2-3 op
  • czekolada gorzka
  • puszka masy karmelowej

Pianka

  • 330ml śmietany 30%
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Karmelowy krakers
Ciasto:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , wlać miód i dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i posiekanymi orzechami. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 25 minut w temp 175 stopni.

Masa:

1/2 szkl mleka odlać a resztę zagotować. Jajka utrzeć z cukrami , pod koniec wlać mleko i wsypać mąki. Dokładnie zmiksować. Jajka wlać do gotującego się mleka i mieszać aż budyń zgęstnieje. Ostudzić. Utrzeć z miękką margaryną.

Pianka:

Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, na koniec wlać lekko tężejącą galaretkę.

Przełożenie:

ciasto-1/2 masy-krakersy-karmel-krakersy-1/2 masy-krakersy-powidła-pianka śmietanowa.
Karmelowy krakers
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , wlać miód i dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i posiekanymi orzechami
Karmelowy krakers
Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 25 minut w temp 175 stopni.
Karmelowy krakers
Miękką margarynę utrzeć dodać zimny budyń
Karmelowy krakers
ciasto-1/2 masy-krakersy-karmel-krakersy-1/2 masy-krakersy-powidła-pianka śmietanowa

Tagi:

orzechy