rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Wiśnie deserowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Nie przepadam za świeżymi wiśniami, ale takie do ciasta wprost uwielbiam. Stworzyłam więc kilka słoiczków, by mieć na "zachcianki".

Wiśnie deserowe

Składniki:

Wiśnie deserowe

 

  • Na ok 7 (250ml) słoiczków

 

  • 2.5 kg wiśni
  • 1 kg cukru kryształu
  • 150 ml miodu pitnego

Sposób przygotowania:

Wiśnie deserowe

Drylowanie

Wiśnie deserowe
Wiśnie drylujemy i sprawdzamy czy nie ma żadnej pestki

Wiśnie dokładnie drylujemy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie stawiamy na gazie i od momentu wrzenia gotujemy ok 15 minut cały czas mieszając.

Przygotowanie

Wiśnie deserowe
Przecedzone wiśnie przekładamy do słoiczków i zalewamy miodem pitnym

Wiśnie przecedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, ubijamy łyżką i zalewamy ok 3 łyżkami miodu pitnego.

Pasteryzacja

Wiśnie deserowe
Za pasteryzowane wiśnie odkładamy do góry dnem

Pozostały sok przelewamy do małych buteleczek i zakręcamy. Zarówno sok jak i wiśnie pasteryzujemy ok 5 minut.


Tagi:

wiśnie owoce