madaste

madaste

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Wiśnie w syropie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wisienki są wspaniałym dodatkiem do deserów. A syrop możemy dodać do herbaty/piwa.Możemy zalać go ciepłą wodą mamy pyszny soczek.

Wiśnie w syropie

Składniki:

Wiśnie w syropie

 

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 kg cukru

 

Sposób przygotowania:

Wiśnie w syropie
1 kg wiśni zasypać 1 kg cukru. Odstawić na 24 godz. Odcedzić sok i go zagotować. Gorącym zalać wiśnie i wymieszać. Odstawić na 24 godz. i powtórzyć proces i znów odstawić na 24 godz. Po tym czasie ponownie odcedzić sok, zagotować go i wymieszać z wiśniami. Gorące wiśnie z syropem rozdzielić do małych słoiczków i postawić do góry dnem mniej więcej na 10 godz. Nie gotować słoików!!! I zanosimy do piwnicy/spiżarni :)

Tagi:

owoce wiśnie