goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Wiśniowe oponki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Choć są bardzo smaczne uważajmy jednak na kalorie ;)

Wiśniowe oponki

Składniki:

Wiśniowe oponki

 

  • mąka 1/2 kg
  • mleko 1 szklanka
  • drożdże 5 dag
  • żółtka 4 sztuki
  • cukier 10 dag
  • masło 1/2 kostka
  • dżem wiśniowy 1 słoiczek

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowe oponki
Drożdże dodajemy do mleka (pokruszone) wraz z 2 łyżkami cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy wraz z rozczynem z drożdży i stopionym masłem do mąki. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta formujemy oponki i pieczemy około 30 minut. Nadziewamy środek dżemem wiśniowym.

Tagi:

oponki.