Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Karnawałowy śledzik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka, prosta przekąska, którą można przygotować kilka dni wcześniej. Doskonała na różne uroczystości lub święta.

Karnawałowy śledzik

Składniki:

Karnawałowy śledzik

 

  • ½ kg płatów śledziowych solonych
  • 2 listki laurowe
  • 2 cebule
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szk. przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 100 g śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Karnawałowy śledzik

I

Karnawałowy Śledzik
Moczenie płatów śledziowych oraz przygotowanie sosu.

1. Płaty śledziowe przekładam do miski, zalewam wodą i odstawiam na godzinę.
2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Dodaję ziele angielskie, listki laurowe. Przecier pomidorowy, ketchup, pokrojone suszone śliwki i gotuję około 10 minut. Na koniec doprawiam majerankiem, pieprzem oraz solą i studzę sos.

II

3. Płatki śledziowe kroję na mniejsze kawałki, łączę z ostudzonym sosem.
4. Śledzik gotowy.
5. Smacznego.