Sposób przygotowania:
Włoska zupa brokułowa1. Brokuł dzielimy na różyczki. Łodygę obieramy i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do garnka i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy wywar warzywny. Gotujemy 8 min, mieszając od czasu do czasu. Połowę różyczek brokułu delikatnie wyjmujemy drewnianą łyżką z wywaru i odkładamy.
2. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i przez 2 min smażymy tortellini. Zalewamy je wrzątkiem i gotujemy przez minutę. Odcedzamy wodę, a pierożki schładzamy.
3. Pozostałe brokuły miksujemy na gładki krem. Mąkę mieszamy z mlekiem i zagęszczamy nią zupę. Następnie dodajemy serek, mieszamy by się rozpuścił. Doprawiamy, dodajemy tortellini i razem podgrzewamy. Dekorujemy pozostałymi różyczkami i natką.
Sprawdźcie też inny przepis na włoską zupę minestrone >>>