kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Włoska zupa brokułowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna kremowa zupka brokułowa :)

Włoska zupa brokułowa

Składniki:

Włoska zupa brokułowa

 

  • 1 duży brokuł
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3 szkl wywaru warzywnego
  • 250 g tortellini z nadzieniem serowym
  • 150 g topionego serka śmietankowego
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • natka

Sposób przygotowania:

Włoska zupa brokułowa

1. Brokuł dzielimy na różyczki. Łodygę obieramy i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do garnka i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy wywar warzywny. Gotujemy 8 min, mieszając od czasu do czasu. Połowę różyczek brokułu delikatnie wyjmujemy drewnianą łyżką z wywaru i odkładamy.

2. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i przez 2 min smażymy tortellini. Zalewamy je wrzątkiem i gotujemy przez minutę. Odcedzamy wodę, a pierożki schładzamy.

3. Pozostałe brokuły miksujemy na gładki krem. Mąkę mieszamy z mlekiem i zagęszczamy nią zupę. Następnie dodajemy serek, mieszamy by się rozpuścił. Doprawiamy, dodajemy tortellini i razem podgrzewamy. Dekorujemy pozostałymi różyczkami i natką.

Sprawdźcie też inny przepis na włoską zupę minestrone >>>


Tagi:

brokuły