cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Tort MIMOZA z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Każdy kraj ma swoje tradycje i np.we Włoszech w dniu Święta Kobiet królują MIMOZY.

Tort  MIMOZA  z ananasem

Składniki:

Tort MIMOZA z ananasem

 

 

 

  • 2 KREM :
  • 4. żółtka
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 60 g mąki pszennej /lub skrobi kukurydzianej/
  • cukier waniliowy/ lub laska wanilii/.

 

 

  • 4. Poncz
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1/4 szklanki syropu ananasowego
  • /1 łyżka spirytusu/

 

 

Sposób przygotowania:

Tort MIMOZA z ananasem
1 Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem. Osobno ubić białka. Do ubitych żółtek dodawać partiami ubite białka , szczyptę soli, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać, wykonując koliste ruchy z dołu do góry. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę , wyrównać wierzchi delikatnie uderzając: odpowietrzyć. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C.ok.35 min. Wystudzić. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.2 Mleko podgrzać. Żółtka ubić z cukrem . Dodać mąkę , wymieszać. Wlać niewielką ilość ciepłego mleka i połączyć z masą żółtkową. Dodać resztę ale już gorącego mleka ,wanilię i cały czas mieszając podgrzewać , aż krem zgęstnieje. Gładki, gesty krem przełożyć do szklanej miseczki, przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostudzenia.3 Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier puder.Zimny krem cukierniczy delikatnie połączyć z bitą śmietaną. Dodać ananas dobrze odsączony z syropu i pokrojony w kostkę. Masę wstawić do lodówki aby dobrze stężała.4Składniki na poncz dokładnie wymieszać. Wykończenie tortu: -Biszkopt przekroić na 2 części/ dolna część powinna być nieco grubsza/. Można dodatkowo "wybrać" trochę ciasta ze środka. -Górną część biszkoptu pokroić na malutkie kwadraciki lub rozdrobnić w palcach tworząc grube okruchy. -Spód nasączyć 2/3 przygotowanego ponczu. -Boki posmarować kremem i wierzch tworząc kształt niewielkiej kopuły. - Tort pokryć starannie okruchami ciasta. -Pozostałym ponczem skropić wierzch. -Ciasto dowolnie ozdobić.