Sposób przygotowania:
Risotto alla milanesePrzygotowanie risotto
Przygotowanie risotto rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło (ok. 10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojoną cebulę ok. 5 min. Do cebuli dorzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Gotujemy na dużym ogniu dopóki wino nie odparuje.
Gotowanie risotto
Do ryżu stopniowo dolewamy gorący bulion, mieszając delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut.
Dodanie szafranu
Ugotowane risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy szafran oraz resztę masła. Risotto przyprawiamy solą i pieprzem, po czym delikatnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 minuty.
Serwowanie risotto
Przed podaniem risotto oprószamy startym parmezanem oraz czarnym pieprzem.