grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Risotto alla milanese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Risotto alla milanese - popularne danie w północnej części Włoch, zwłaszcza w Mediolanie, stąd nazwa potrawy. Risotto jest bardzo kremowe i delikatne w smaku, doprawione jest szafranem i startym parmezanem.

Risotto alla milanese

Składniki:

Risotto alla milanese

 

Sposób przygotowania:

Risotto alla milanese

Przygotowanie risotto

Risotto alla milanese
Cebulę możemy zastąpić drobno pokrojoną szalotką.

Przygotowanie risotto rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło (ok. 10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojoną cebulę ok. 5 min. Do cebuli dorzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Gotujemy na dużym ogniu dopóki wino nie odparuje.

Gotowanie risotto

Risotto alla milanese
Bulion dolewamy chochla po chochli, czekamy aż ryż wchłonie każdą z porcji bulionu.

Do ryżu stopniowo dolewamy gorący bulion, mieszając delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut.

Dodanie szafranu

Risotto alla milanese
Risotto powinno być kremowe i delikatne.

Ugotowane risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy szafran oraz resztę masła. Risotto przyprawiamy solą i pieprzem, po czym delikatnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 minuty.

Serwowanie risotto

Risotto alla milanese
Ser parmezan można zastąpić dowolnym typem sera długo dojrzewającego.

Przed podaniem risotto oprószamy startym parmezanem oraz czarnym pieprzem.