Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Włoski sos pomidorowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny sos do wszelkiego rodzaju makaronów.

Włoski sos pomidorowy

Składniki:

Włoski sos pomidorowy

 

  • pomidory dojrzałe - 10 dużych
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • czosnek - 2 zmiażdżone ząbki
  • cebula - 1 średnia szt
  • cukier brązowy - 2 łyżeczki
  • ocet z czerwonego wina - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Włoski sos pomidorowy
Naciąć każdego pomidora i wrzucić do wrzącej wody na 2-3 minuty, po czym zanurzyć je w zimnej wodzie. Wyjąć, zdejmować skórkę, posiekać grubo miąższ. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić czosnek i cebulę, smażyć mieszając na małym ogniu 4-5 minut, odstawić. Gdy cebula ostygnie, wrzucić pomidory i cukier, wlać oliwę i ocet. Dodać sól i pieprz, wymieszać, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Podawać z wybranym, ulubionym rodzajem makaronu.