Sposób przygotowania:
Drożdżowe paluchy warzywno -ziołowe
Cebulę obrać, drobno pokroić i zezłocić na łyżce oleju. Pozostawić do ostygnięcia. Pomidory lekko odsączyć i również drobno pokroić.Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże. Lekko wymieszać. Dodać zimną cebulę, pokrojone pomidory, natkę i oliwę spod pomidorów oraz szczyptę soli i rozmaryn. Wymieszać składniki. Dodać najpierw 100ml wody i zacząć wyrabiać ciasto, jeśli składniki nie będą się dobrze łączyć dodać drugie 100ml wody i wyrabiać ciasto do momentu,aż zacznie odchodzić od ręki. Przełożyć do dużego garnka lekko wysypanego mąką, posypać z góry lekko mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na 1-1,5 do wyrośnięcia(powinno zwiększyć objętość chociaż raz).Gdy ciasto już wyrośnie jeszcze raz go wyrobić, zrobić kulę i nożem odkrajać małe kawałki i nadać ciastu kształt palucha. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować wodą, z góry posypać solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st i piec około 15-20 minut. Polecam i smacznego!