monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Drożdżowe paluchy warzywno -ziołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Paluchy mogą stanowić samodzielną przegryzkę bądź być dodatkiem do dania głównego-ja podałam do fasolki po bretońsku

Drożdżowe paluchy warzywno -ziołowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe paluchy warzywno -ziołowe

 

  • 0,5 kg mąki
  • 1 paczka drożdży instant
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1/2 dużej cebuli
  • kilka pasków pomidorów suszonych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól
  • Z podanych składników wyszło 17 dość grubych paluchów.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe paluchy warzywno -ziołowe
Cebulę obrać, drobno pokroić i zezłocić na łyżce oleju. Pozostawić do ostygnięcia. Pomidory lekko odsączyć i również drobno pokroić.Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże. Lekko wymieszać. Dodać zimną cebulę, pokrojone pomidory, natkę i oliwę spod pomidorów oraz szczyptę soli i rozmaryn. Wymieszać składniki. Dodać najpierw 100ml wody i zacząć wyrabiać ciasto, jeśli składniki nie będą się dobrze łączyć dodać drugie 100ml wody i wyrabiać ciasto do momentu,aż zacznie odchodzić od ręki. Przełożyć do dużego garnka lekko wysypanego mąką, posypać z góry lekko mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na 1-1,5 do wyrośnięcia(powinno zwiększyć objętość chociaż raz).Gdy ciasto już wyrośnie jeszcze raz go wyrobić, zrobić kulę i nożem odkrajać małe kawałki i nadać ciastu kształt palucha. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować wodą, z góry posypać solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st i piec około 15-20 minut. Polecam i smacznego!
Drożdżowe paluchy warzywno -ziołowe
Do przesianej mąki dodać cebulę, pomidory, sól, oliwę i natkę wymieszać
Drożdżowe paluchy warzywno -ziołowe
Moje ciasto zwiększyło swoją objętość jednokrotnie
Drożdżowe paluchy warzywno -ziołowe
Ciasto w przekroju-piękne kolory prawda?
Drożdżowe paluchy warzywno -ziołowe
Gotowe paluch wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 220st.