Sposób przygotowania:
Wodzianka w wykonaniu mojego męża
Do garnka wlać wodę , włożyć opłukany boczek wędzony, dodać obrane, pokrojone ząbki czosnku oraz odrobinę soli.
Gotować do miekkości boczku.
Następnie boczek wyjąc i pokroić w mniejsze kawałki. Cebule obrać pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle klarownym na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę, smażyć jeszcze przez chwile.
Usmażoną cebule wraz z kiełbasą dodać do wywaru z boczku ,dodać również pokrojony boczek. Doprawić do smaku pieprzem solą oraz przyprawą uniwersalną i przyprawą płynną.
Zrobić grzanki, kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarownym.
Na talerze nałożyć podsmażone grzanki i zalać wywarem czyli ugotowaną zupą.
Tak właśnie przyrządzoną zupę nazwałam wodzianką jaką mój mąż przygotowuje w domu.
Gotować do miekkości boczku.
Następnie boczek wyjąc i pokroić w mniejsze kawałki. Cebule obrać pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle klarownym na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę, smażyć jeszcze przez chwile.
Usmażoną cebule wraz z kiełbasą dodać do wywaru z boczku ,dodać również pokrojony boczek. Doprawić do smaku pieprzem solą oraz przyprawą uniwersalną i przyprawą płynną.
Zrobić grzanki, kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarownym.
Na talerze nałożyć podsmażone grzanki i zalać wywarem czyli ugotowaną zupą.
Tak właśnie przyrządzoną zupę nazwałam wodzianką jaką mój mąż przygotowuje w domu.
gusia1000