Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa z czerwonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zupa z czerwonej soczewicy jest bardzo smaczna i pożywna. Łatwa i szybka do przygotowania bo bez wcześniejszego zamaczania.

Zupa z czerwonej soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z czerwonej soczewicy

 

  • 2 szkl soczewicy czerwonej
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • Grzanki:
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku

 

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwonej soczewicy
Grzanki: Chleb tostowy natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posmarować masłem, pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić lub zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła. Soczewicę dokładnie umyć, wsypać do garnka, zalać wodą, dodać marchewkę i pietruszkę, gotować do miękkości. Z mąki i oliwy zrobić zasmażkę, połączyć z zupą, dodać podsmażoną cebulę, pozostałe masło, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki.
Zupa z czerwonej soczewicy
Na rozgrzanym maśle zrumienić pokrojone pieczywo
Zupa z czerwonej soczewicy
Soczewicę dokładnie wypłukać zalać wodą i dodać warzywa
Zupa z czerwonej soczewicy
Mąkę wymieszać z oliwą i zrobić rumianą zasmażkę
Zupa z czerwonej soczewicy
Zupę połączyć z zasmażką zeszkloną cebulą i surowym masłem