Sposób przygotowania:
Acquacotta – toskańska zupa z chlebem
Suszone grzyby zalewamy 1 szklanką wrzątku – odstawiamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę marchewkę, seler naciowy i cebulę. Dodajemy gałązkę tymianku i posiekany czosnek – mieszamy i smażymy 1 minutę. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, czerwoną paprykę i pokrojoną fasolkę szparagową, wszystko zalewamy wodą z grzybami i gotujemy 5 minut.
Do garnka dodajemy pomidory, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy wszystko 30 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojony w kostkę chleb. Zupa ma bardzo gęstą konsystencję. Nakładamy porcję na talerz.
W osobnym garnku gotujemy wodę z łyżką octu, kiedy zacznie się gotować wbijamy po 1 jajku gotujemy 3-4 minuty i wyjmujemy ugotowane jajko w koszulce. Na każdy talerz nakładamy po 1 jajku, posypujemy natką pietruszki, skrapiamy oliwą z oliwek i serwujemy gorącą.
Do garnka dodajemy pomidory, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy wszystko 30 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojony w kostkę chleb. Zupa ma bardzo gęstą konsystencję. Nakładamy porcję na talerz.
W osobnym garnku gotujemy wodę z łyżką octu, kiedy zacznie się gotować wbijamy po 1 jajku gotujemy 3-4 minuty i wyjmujemy ugotowane jajko w koszulce. Na każdy talerz nakładamy po 1 jajku, posypujemy natką pietruszki, skrapiamy oliwą z oliwek i serwujemy gorącą.
smokii
Jagoda.L
Igraszki Losu
LauraLaura
Igraszki Losu
LauraLaura napisał(a):
mocsłodkości