SUPERPRZEPIS

Acquacotta – toskańska zupa z chlebem

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Acquacotta – toskańska zupa z chlebem Więcej zdjęć (5)

Jedna z moich ulubionych włoskich zup - prosta, z sezonowych warzyw z dodatkiem jajka, oryginalna i pyszna propozycja nie tylko na jesienne obiady ; )

Składniki:

Acquacotta – toskańska zupa z chlebem

 

Sposób przygotowania:

Acquacotta – toskańska zupa z chlebem
Suszone grzyby zalewamy 1 szklanką wrzątku – odstawiamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę marchewkę, seler naciowy i cebulę. Dodajemy gałązkę tymianku i posiekany czosnek – mieszamy i smażymy 1 minutę. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, czerwoną paprykę i pokrojoną fasolkę szparagową, wszystko zalewamy wodą z grzybami i gotujemy 5 minut.

Do garnka dodajemy pomidory, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy wszystko 30 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojony w kostkę chleb. Zupa ma bardzo gęstą konsystencję. Nakładamy porcję na talerz.

W osobnym garnku gotujemy wodę z łyżką octu, kiedy zacznie się gotować wbijamy po 1 jajku gotujemy 3-4 minuty i wyjmujemy ugotowane jajko w koszulce. Na każdy talerz nakładamy po 1 jajku, posypujemy natką pietruszki, skrapiamy oliwą z oliwek i serwujemy gorącą.
Acquacotta – toskańska zupa z chlebem
Grzyby suszone moczy 15 minut w gorącej wodzie
Acquacotta – toskańska zupa z chlebem
Marchewkę,, seler naciowy i cebulę kroimy w kostkę
Acquacotta – toskańska zupa z chlebem
Przesmażamy je na rozgrzanej oliwie około 5 minut
Acquacotta – toskańska zupa z chlebem
Dodajemy pokrojona paprykę, dynię i fasolkę szparagową