Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Wołowina duszona z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowaną potrawę podawać na gorąco z dodatkiem z surówki

Wołowina duszona z ziemniakami

Składniki:

Wołowina duszona z ziemniakami

 

  • 1,5 kg wołowiny bez kości,
  • 3 cebule,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 0,5 l piwa,
  • 1 łyżka smalcu,
  • sól,
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wołowina duszona z ziemniakami
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanej oliwie, oprószyć pieprzem. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem. Posiekaną cebulę zeszklić na smalcu. Do rondla lub żaroodpornego naczynia wsypać połowę ziemniaków, włożyć zrumienione mięso i cebulę, wyłożyć pozostałe ziemniaki oprószyć pieprzem i solą. Do przygotowanych ziemniaków wlać piwo wymieszane z 1/4 szkl wody, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika. Dusić w piekarniku przez 1,5 godziny w temp 190 stopni.