jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb

Wołowina w paprykowych łódeczkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tajska wołowina na przekąskę - nakarmimy nią Koguta i gąskę...

Wołowina w paprykowych łódeczkach

Składniki:

Wołowina w paprykowych łódeczkach

 

  • 100 g makaronu ryżowego wstążki TaoTao
  • 400g wołowiny pieczeniowej
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki zielonej pasty curry TaoTao
  • 1 łyżka siekanego imbiru
  • 2 marchewki
  • 2 długie słodkie papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki daktyli
  • 1 mała pietruszka
  • 2 łyżki mleka kokosowego TaoTao
  • sos sojowy
  • szczypior
  • sól, pieprz cytrynowy, chili do smaku
  • Sos Sambal Oelek

Sposób przygotowania:

Wołowina w paprykowych łódeczkach
Mięso pokrój w paski, skrop je sosem sojowym i odstaw na 10 minut. Przesmaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem pasty curry. Podlej wodą, dodaj obrane marchewki, pietruszkę, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany imbir, daktyle. Duś mięso podlewając wodą do miękkości. Na końcu dodaj przyprawy i mleko kokosowe.Przygotuj makaron wg. wskazań na opakowaniu. Po odsączeniu lekko go posól. Papryki przetnij na pół (z łodyżką), wyjmij gniazda nasienne. Układaj porcje makaronu w łódeczki paprykowe, na górę paski wołowiny . Udekoruj szczypiorem. Sos z mięsa przetrzyj przez sito (lub zmiksuj ) -wymieszaj z sosem Sambal Oelek (w takiej proporcji, jak ostro lubisz jeść) i podaj go w oddzielnych miseczkach. Danie możesz podać na gorąco lub zimno - jako przekąskę.